Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A toxinokról általában

Tekintettel arra, hogy a gabonatermés fuzárium fertőzéséhez ideális feltételt biztosít az erős esőzés, és az ezt követő meleg, nedves időjárás ideális a kalászon levő gombaspórák kicsírázásához és a fertőzés kialakulásához, ezért különösen oda kell figyelni az esetleges fuzárium toxin képződésre a gabona alapú termékekben. 

A Fusarium penészgomba fajok emberre és állatra egyaránt veszélyes mikotoxinokat termelhetnek. A toxinnal szennyezett gabonából a toxint utólag eltávolítani nem lehet, noha a különböző tisztítási, malomipari eljárásokkal a toxinszint csökkenthető.

Betakarításra a Fusarium gombával fertőzött szemek krétafehérek vagy rózsaszínűek és aszottak lesznek, bár ezek a tünetek nem minden fertőzött termés esetén figyelhetők meg. A fertőzés jeleit nem mutató gabona is tartalmazhat mikotoxinokat, másrészt nem minden Fusarium faj termel toxint.

A takarmányokra irányértékeket az EU Bizottsági 2006/576/EK ajánlás rögzíti.

 

Mit lehet tenni az esetleges toxin szint csökkentése érdekében?

 

A gabonát mielőbb a tároláshoz szükséges nedvességszintre kell szárítani. A gabonát olyan módon kell szárítani, hogy a szemek károsodásának veszélye a lehető legkisebb legyen, a nedvességtartalom pedig alacsonyabb legyen, mint a penészképződéshez szükséges szint

 

Meg kell bizonyosodni arról, hogy a tároló helyiségek szárazak, jó szellőzésűek, megfelelő védelmet nyújtanak az eső és a talajvíz ellen, valamint a rágcsálókkal és madarakkal szemben, továbbá csak minimális hőmérsékletingadozást tesznek lehetővé. A helyiségeket az új termés betárolása előtt ki kell takarítani, ha szükséges, fertőtleníteni.

Meghatározott időközönként ellenőrizni kell a gabona nedvességtartalmát és hőmérsékletét. A hőmérséklet 2–3°C-os emelkedése jelezheti a mikrobaszaporodást és/vagy a rovarfertőzést.

 

A szállítótartályoknak száraznak, valamint penészgombáktól, rovaroktól és minden más szennyezőanyagtól mentesnek kell lenniük. Szükség esetén a szállító tartályokat használat és újra használat előtt tisztítani és fertőtleníteni kell, és alkalmassá kell tenni az adott rakomány szállítására.

 

 

Takarmányokban az aflatoxin ajánlati szint a 44/2003 FVM rendelet, 2. mellékletébe foglalt nemkívánatos termékek szerint (módosítva 20/2004 FVM rendelettel) a következő:

 
Az aflatoxinok a természetben előforduló, rágcsálókra és emberekre egyaránt veszélyes rákkeltő (karcinogén) mikotoxinok (gombamérgek), amelyeket penészgombák termelnek (Aspergillus flavus és Aspergillus parasiticus).

 

Takarmányozásra szánt termékek

Maximális megengedett mennyiség mg/kg- ban (ppm)
(12%-os nedvesség-tartalom mellett)

 Összes takarmány-alapanyag

0,02

Teljes értékű szarvasmarha-, juh- és kecske-takarmány,

0,02

kivéve:

 

- tejhasznosítású állatok teljes értékű takarmánya

0,005

- teljes értékű borjú- és bárány-takarmány

0,01

Teljes értékű sertés- és baromfi-takarmány (növendékek kivételével)

0,02

Egyéb teljes értékű takarmány

0,01

Szarvasmarha, juh és kecske kiegészítő takarmány (kivéve tejhasznosítású állatok, borjak és bárányok kiegészítő takarmányait)

0,02

Sertés és baromfi kiegészítő takarmányok (növendékek kivételével)

0,02

Egyéb kiegészítő takarmányok

0,005

 

 

A forrásul szolgáló teljes Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal kiadvány az alábbi linkre kattintva tölthető le: http://www.mebih.gov.hu/attachments/343_Fusarium_MEBiH.pdf

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.