Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kukorica minőségi paraméterei

Paraméter

         

              Száraz

 

Nedves

kukorica

Nedvességtartalom max m/m %

14,5

Tisztaság min. m/m %

98

Nyersfehérje tartalom min m/m %

7,6

Nyerszsír tartalom max. m/m %

2,9

Nyresrost tartalom max m/m%

3,4

Nyershamu tartalom m/m %

1,9

Keverékesség max. m/m %

2,0

Ebből káros keverék max. m/m%

0,5

A keveréktartalmon

felül megengedett m/m %-ban

Csírázott szem max

2,0

3,0

Hősérült szem max

3,0

5,0

Törött szem max.

8,0

8,0

Apró törmelék max.

2,0

3,0

 

 

Száraz kukorica: biológiailag érett legfeljebb 14,5 % nedvességtartalmú morzsolt kukorica 

Tiszta anyag: teljes értékű, egészséges, fejlett kukoricaszem, és az egészséges, de nem teljesen ép, fajazonos szemek.

Keverék: minden ami nem tartozik a tiszta anyaghoz. 

Értékes keverék: takarmányozási szempontból értékes idegen kultúr- és gyommag.

Értéktelen keverék: 2,5 mm-es kereklyukú rostán áteső, értéktelen szerves anyag (csutkatörmelék, értéktelken gyommag, égett szemek) és szervetlen anyag

Élő gabonakártevővel fertőzött kukorica: élő gabonakártevővel vagy annak valamely fejlődési alakjával (élő) szennyezett.
Káros keverék: az értéktelen keveréken belül a föld, kő, homok, üveg, cserép, egyéb a feldolgozás és a takarmányozás szempontjából káros hatású anyag.

 

Apró törmelék: a 4,5 mm-es kereklyukú rostán áteső, de a 2,5 mm-es kereklyukú rostán fennmaradó kukoricatörmelék.

Törött szem: 4,5 mm-es kereklyukú rosta átmenetében maradó fél vagy annál kisebb törött kukoricaszem.

Csírás szem: az a szem, melyen a csírázás észlelhető.

Nem egészséges kukorica: olyan szárított, morzsolt kukorica, amely dohos, erjedt, bemelegedett, egyéb káros minőségváltozást szenvedett, takarmányozási célra való alkalmassága ezáltal károsan befolyásolt. 

Hősérült szem: a szárítás  következtében a kukoricaszemek belső állagán elszíneződés észlelhető, de az nem sötétbarna vagy fekete.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.